torsdag, december 31, 2015

Marocko dag 2 - Sagan om ringen


Okej, jag tänker inte vara pryd. Imorse prickbajsade jag i hålet i golvet och är sjukt stolt över mig själv. Var nervös hela morgonen och försökte skjuta upp det, men till slut var jag tvungen att gå. Att träffa rätt var en av utmaningarna, att producera i hukposition den andra. Cheese fukk. Det är ju inte direkt så att man sitter och slöläser på Facebook samtidigt.

Mina bästa tips för vandring i Atlasbergen:

4. Träna på att sitta på huk innan resan
5. Var modig och öppen för nya infallsvinklar



Vi började vandringen med att i bästa Sam och Frodo-anda bestiga trapporna bredvid den svarta porten till Mordor. Vi gick förbi gruvorna där dvärgarna arbetade och Gollum smög omkring. Sen klättrade vi upp på Domedagsberget och drack Coca Cola.


Jag är relativt vältränad och en inte helt oerfaren vandrare numera. Men jag tycker det har varit två tuffa dagar. Branta, timslånga stigningar, klurigt underlag och utdragna nedförsbackar. Men helt sinnes vackert överallt! En stor upplevelse!



Jag velade länge mellan att gå i tunna, lätta inov-8's och mina vandringskängor, och valet föll slutligen på de senare. Mycket glad över det. De har varit stabila och jag har inte fått ont under fötterna trots de steniga vägarna. I Marocko är det vinter nu och det innebär att klimatet är perfekt! Kallt på nätterna och varmt och skönt i solen på dagarna. Få andra hikers.


Normalt hade det dock varit snö i passen så här års och även om jag uppskattar att det är barmark så är det en katastrof för marockanerna. Snön säkrar att det finns vatten under sommaren och ger många jobb på skidstationen. Ingen snö - inget jobb - inga pengar.

Livet i de små byarna här i bergen skiljer sig avsevärt från mitt. Det är det som gör det så himla intressant och värt att kliva ur komfortzonen och bajsa i hål. Jag älskar lyxliv men jag vill gärna se "verkligheten" också, som kontrast. Många kvinnor lämnar aldrig sin by, och de jobbar hårt. Fem gånger om dagen går de till moskén för att be, om de inte jobbar med annat, som att bära kvistar, tvätta (kläderna torkas sedan på berget) eller gå med djuren till vattendraget. Då ber de på plats.



Mohammed, vår guide, berättade att religionen är väldigt fri i Marocko. Nästan alla är muslimer men vill man inte gå till moskén så kan man bara strunta i det. Slöja är valfritt och det där att kvinnor bör täcka axlarna på allmän plats är bara humbug. Man gör som man vill. Det han beskriver är frihet och respekt. Fint! Han själv gick undan och bad när han kunde under våra vandringar, men Hassan gjorde det inte.


Kvällens natthärbärge känns som värsta lyxhotellet i jämförelse med igår. Vi har hela Berberhuset för oss själva, en riktig toalett och en stenhård säng. Livet är toppen, bortsett från den lilla detaljen att det är ungefär fem grader varmt inomhus och vi fick duscha i glaciärtempererat vatten. Men middagen var god! Tomatsoppa, tanjine med kyckling och en banan intogs i full mundering förstärkt av mössa, raggsockor och dunjacka.



Nu ska vi sova in det nya året.
Gott Nytt 2016!

Läs också:
Läs också:
Marocko dag 1 - Star Wars
Marocko dag 3 - Historieätarna
Marocko dag 4 - Game of Thrones
Marocko dag 5 - Narnia
Marocko dag 6 - The Wolf of Wall Street
Marocko dag 7 - Singing in the rain
Marocko - lite allmänna tankar kring en fantastisk resa

1 kommentar:

Marre sa...

Men Jeeeeeeezus! Skulle jag aldrig fixa! Varken prickbajsning eller inte veta om det finns ett rum till mig för natten eller inte. Du är modig du. Och pricksäker. Kanske börja med någon typ av simskytte när du kommer hem?