söndag, augusti 28, 2016

Yogan och jag



Det jag tycker är roligt med träning i allmänhet är att mäta framsteg och se resultat. Det är vad som driver mig. Jag hittar glädjen och motivationen i att jämföra tider, insatser och, i yoga, hur långt jag kommer i olika positioner.

Jag är ingen naturlig gummimänniska med en bakgrund som gymnast. Jag har också varit stel, men att jag nu är rörlig och stark är förstås ingen slump. Vissa perioder yogar jag nästan varje dag. Andra inte alls.



När jag började med yoga för ett antal år sedan nådde jag knappt nedanför knät med mina händer när jag stod framåtböjd. Jag minns att jag sms:ade mamma och pappa första gången jag, med stor ansträngning och viss smärta, kunde tvinga ner fingertopparna i golvet framför mig. Det var ändå ganska nyligen.

Nu når jag nästan ända ner även när jag är som stelast på morgonen. Nästan.


Nu har jag precis för andra gången avslutat 14-day yoga challenge med Fiji McAlpine på doyogawithme.com. Första gången mindes jag som jobbigare, men det kan ha att göra med att jag den här gången, utöver yogan, har tränat andra saker ganska måttligt.


Jag gillar passen så himla mycket. Jag har längtat till yogamattan under de här två veckorna. Jag känner mig starkare, smidigare och snyggare. Får ett inre lugn. Det känns så bra! Jag vill inte sluta.


Så det jag funderar på nu är hur jag ska kunna klämma in 30-40 minuter yoga om dagen. Kanske inte sju dagar i veckan, men åtminstone... fem?

Kan jag ersätta styrketräningen med yoga och få rörligheten på köpet? Poser som de på bilderna nedan är inte helt triviala och de kräver definitivt en del styrka i överkroppen. Rörligheten är otroligt värdefull i simningen.



I yoga är varje rörelse viktig, även hur man tar sig in i eller ut ur en pose. Filmen nedan tog jag när jag var klar med mitt sista pass på yogautmaningen, så då låg bara fokus på att komma i rätt position.



Den ger ändå en bild av hur det går till för att komma in i positionen som jag tror heter Eight Angle Pose (Astavakrasana). Den är faktiskt lättare än den ser ut, även om jag inte gör den med någon som helst perfektion. Är ändå riktigt nöjd och imponerad av mig själv. Mer yoga åt folket! Mer yoga åt mig!

Inga kommentarer: